23. tammikuuta 2011

Ensimmäinen yhteishiihto

Lauantaina 22.1.2011 oli retkikunnan ensimmäinen yhteisharjoitus. Hiihtomaastoksi valittiin Espoon Matinkylän edustan sisäsaaristo. Se ei kaikilta osin vastaa tulevan pääkoitoksen olosuhteita mutta on paras vaihtoehto kun ottaa huomioon sen helpon saavutettavuuden. Yön ja aamupäivän aikana oli satanut vajaat 10 cm uutta lunta. Koska sää oli lähes tuuleton, oli tuon verran uutta lunta myös jäällä. Sen alla oli kovahko kuori ja paikoin sohjoa. Jään paksuutta ei mitattu. Itämeriportaalin arvion mukaan sisäsaaristossa on jäätä 15-30 cm. Ilarilla oli käytössään tavalliset latusukset -- Makolla 260 cm Järvisen metsäsukset, joten Mako sai toimia latukoneena. Otimme myös hieman tuntumaa ahkion vetoon. Ahkiona toimi Sarvis-ahkio, eli tavallinen pulkka, ja lastina Makon kamerakalusto (n. 15 kg). Vetonaruna oli kuormaliina ja valjaina vetäjän reppu. Viritys toimi helpoissa olosuhteissa hyvin mutta noinkin pieni kuorma hidastaa jo hiihtoa huomattavasti. Etenkin kädet joutuivat tavallista kovemmalle rasitukselle, sillä sukseen ei ollut mahdollista saada pitoa päivän kelissä.


Aikataulusyistä jouduimme tyytymään melko vaatimattomaan kahden tunnin ulkoiluun. Makon aikaisempien tiedustelujen perusteella päätimme kiertää Miessaaren. Oikaisu saaren poikki ei tulisi kyseeseen, sillä saari on Puolustusvoimien aluetta, ja sinne maihinnousu on kielletty. Saaressa on vanha puolustuslinnake. Mäen harjanteella on edelleen 130 mm tykkejä. Lisäksi saareen on varastoitu ohjuspattereita. Saaren lounaiskulmaan on telakoitu erikoinen 30 metrinen teräsrunkoinen purjelaiva, jonka omistajasta ei ole tietoa. Päälle päin laiva näyttää siltä, että riittää kun reivaa purjeet mastoihin, voi lähteä maailmanympärinpurjehdukselle. Kurkkaamalla sisään yhdestä rungon rikotusta ikkunasta, käy ilmi että ei ehkä sittenkään, kannen alla on paljas runko.


Hörpittiin siinä paattia ihmetellessä mehut ja sitten hiihdettiin takaisin Haukilahteen. Matkaa tuli yhteensä 8.5 km ja lenkin keskivauhti oli noin 4 km/h taukoineen. Lisätiedot: Endomondo.com.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti