19. tammikuuta 2011

Retkikohde

Etelä-Suomessa on jo toinen peräkkäinen oikea talvi. Hiihdelty on. Lähiladut alkaa vaan käydä jo vähän liiankin tutuiksi. Mitähän sitten keksisi? Olisiko hiihtoretki pohjoisnavalle mitään? Jäinen erämaa. Hyvin kaukana mistään sivilisaatiosta. Ydinsukellusveneet ja valaat lipuvat allasi. Täydellisen hiljaisuuden rikkoo vain jäiden ryske täydenkuun vuoroveden aikaan. Telttasi alle jäähän saattaa revetä milloin tahansa railo, joka levenee ennen pitkää kymmenien metrien levyiseksi. Jos railoa ei voi kiertää, se on ylitettävä. Retken alkuosan suurimpia haasteita on ahtojää, päällekkäin röykkiöksi ajautunut jää. Jääryteikön huiput voivat nousta viiteen metriin. Hiihtäminen on erittäin hankalaa. Kuvittele lisäksi vetäväsi perässäsi toista sataa kiloa painavaa ahkiota, jossa on tarvittavat retkeilyvarusteet ja ruokaa kahdeksi kuukaudeksi. Jos et jaksa omin voimin ja ilman ulkopuolista huoltoa, olet pelkkä turisti. Todellisia sankareita on tähän päivään mennessä löytynyt alle kolmekymmentä. Siihen nähden maailman korkeimpien vuorten valloitus on massaharrastus. Suomalaisista ainoastaan laskuvarjojääkärien killan vuoden 2006 retkikunta on selvinnyt tempauksesta.

Ehkä on syytä aloittaa hieman helpommista haasteista. Eikä tarvitse lähteä edes kovin kauaksi kotoa. Suomenlahti jäätyy kunnon pakkastalvina kokonaan. Sitäkin halkoo parikymmentä metriä leveät railot - jäänmurtajien avaamat laivaväylät. Jokunen lentokone saattaa lentää ylitse mutta muuten on hyvin hiljaista. Sankarit hiihtäisivät lahden yli Tallinnaan. Meille riittää tässä vaiheessa Kirkkonummi ja yksi viikonloppu. Hiihdämme Espoosta meren jäitä pitkin Porkkalan edustalle johonkin saareen, nukumme teltassa yön ja hiihdämme seuraavana päivänä takaisin kotiin. Ajankohdaksi on naulattu 19.-20.2.

Retki tulee olemaan täysin omatoiminen eli "unsupported, unassisted". Kuljetamme kaikki tarvittavat retkeilyvarusteet sekä huollon mukanamme, emmekä turvaudu ulkopuoliseen apuun kuin pakon edessä. Retkikuntaan kuuluu Ilari ja Mako. Ilarilla on jonkin verran kokemusta kesävaelluksista sekä jäätikköleireilystä. Mako on aikaisemmin telttaillut huvikseen vain kesällä. Molemmat ovat lisäksi suorittaneet Suomen armeijan talvitelttailukurssin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti